Wanneer precies weet ik niet, het is meer dan 25 jaar geleden,
het was in de abdij van Vlierbeek in Kessel-Lo bij Leuven bij Jacques. https://www.yogapantarei.be/,
Toen al voelde het als thuiskomen, iets waar ik elke week weer naar uitkeek. De houdingen, dat was makkelijk (ben lenig geboren), maar het ademen, dat vond ik lastig, als iemand anders me zei wanneer en hoe ik moest ademen, ik had daar geen controle over. Meditatie (of stil zitten en niet denken) vond ik saai en tijdens de eindontspanning miste ik altijd wel een stukje van het verhaal. Ik kwam dan van ver weg weer terug naar de werkelijkheid.
Jacques begon elke les met een verhaaltje, een intentie van de les en waarop deze les op dat moment belangrijk was.
10 jaar later wilde ik meer: verdieping, achtergrond, en schreef ik me in voor een lerarenopleiding in Lifeforce-yoga. Ik heb dit, omdat ik zwanger was, niet lang volgehouden.
Omdat ik meer wilde weten over de ligging en werking van de meridianen die door ons lichaam stromen, volgde ik een 3-jarige opleiding tot shiatsu-therapeut (van 2007 tot 2009). Vooral eigenlijk om te weten hoe je via yoga zelf je meridianen kan strekken en de energie kan laten stromen.
https://www.lifeforceshiatsu.com/.
Sinds september 2008 woon ik terug in Tongeren en begon ik hier lessen te volgen en hier en daar te vervangen, zo kwam ik weer op het pad om yoga-leraar te worden en volgde ik een 3-jarige opleiding in Sittard tot Hatha-yoga docent. Ik leerde om vanuit de eigen ervaring en beleving yoga te delen, en meer achtergrond over yoga filosofie, anatomie,... Het heeft me meer bewust gemaakt van mijn lichaam, ik heb geleerd om te voelen tijdens en na een houding.
Na de geboorte van Merlijn in 2011 ben ik begonnen met het geven van yogalessen op wekelijkse basis, bij yogaclub Asana, voor KVLV in Kortessem, in Borgloon en Houthalen, in turnzalen en parochiezaaltjes.
In 2017 kwam er een erkende Teacher Training Prana Yoga Flow naar Hasselt, een kans om niet te laten schieten, die ik met 2 handen heb gegrepen. Ik leerde er mooie Flows maken met veel aandacht voor bekken, onderrug en schouders om de Prana of levensenergie weer te laten stromen. https://www.yogasoma.be/
Ik droomde van een echte yogaruimte in Tongeren, waar je zelf de temperatuur van de zaal kan regelen, met een aangename vloer en licht, met eigen bolsters en blokjes.
Door deze wens met mensen te delen, erover te praten, te dromen en er in te geloven, is ze uitgekomen.
Een leegstaand winkelpand dat geen huurder vond, wachtte op mij, om omgedoopt te worden tot yogacentrum, tijdens de eerste lockdown in 2020.
We konden ook niet meer terecht in scholen, turnzalen, parochiezaaltjes, dienstencentra,... om yogalessen te geven, en het mocht stilaan weer wel in een ruimte, waar geen andere mensen kwamen. Dus ook andere yogaleraars verhuisden hun yogalessen naar het Yogacentrum.
Zo is het Yogacentrum geboren en geworden tot wat het nu is, 2 jaartjes jong.
Tijdens de lockdown van maart 2020 mocht ik geen yogalessen live geven, ik had veel tijd en begon online yogalessen te volgen en kwam via gratis 11-dagen challenges in contact met Kundalini Yoga. https://www.kundaliniyogaclub.nl/
Sommige van die challenges heb ik niet 11 maar maandenlang gedaan, elke ochtend dezelfde kriya of yogales.
Omdat ik niet moest (mocht) werken en de kinderen niet naar school, had ik tijd voor yoga in de ochtend (voor het ontbijt).
Die gewoonte is gebleven, als je een nieuwe gewoonte wil aanleren, moet je dat een tijdje volhouden, en daarna gaat het vanzelf, en wordt het iets als een douche nemen of tanden poetsen, daar twijfel je ook niet over.
Afhankelijk van hoe vroeg ik wakker word, is het een kort of wat langer yoga en meditatie moment.
Omdat ik de Kundalini yoga in het echt wilde ervaren, live en me erin verdiepen life en mensen individueel wil verder helpen op dit pad, volgde ik een opleiding tot Kundalini yoga coach.
Gedurende al die tijd heb ik tijdens lessen, workshops en diverse bijscholingen nog andere yogastijlen mogen ervaren zoals Okido yoga, Yin yoga, Vinyasa yoga, Kundalini yoga en Hormoonyoga.
Elke les is opgebouwd rond een thema.
Ik combineer verschillende yogastijlen die ik zelf als waardevol heb ervaren.
Ik probeer de yogales aan te passen zodat iedereen er iets aan heeft.
Wil je een keertje meedoen? inschrijven kan via de website
Tijdens lockdown heb ik een paar van mijn lessen opgenomen, zo kan je alvast eens gaan proeven.